nedeľa 10. septembra 2017

Pionierstvo 21.storočia...


Presne pred rokom som si odchytil Miša Sabovčíka na festivale Slnko na skalách v Porúbke, kde mal prezentáciu o Fitz Roy a ja o X-pyre. Oslovil som ho takto:
"Ja ťa naučím lietať a Ty ma naučíš liezť!" Súhlasil, a hoci bol silne pod parou, nezabudol. Tak sme sa do toho už na jeseň pustili, poliezli a polietali sme Tatry, dobrodružstvá to boli nádherné a hoci sme sa chystali na niečo iné, vykľula sa z toho táto expedícia
...jedného pekného júnového dňa počas mojich príprav na Sibír, zavolal Mišo, spišiacky hrdina vertikál od Tatier až po Himaláje a rečie:

"Čau Ďuro, nešiel by si v decembri do Antarktídy?"
"Do Antarktídy, ty kokos, jasné!"

A je vybavené.


Nemám na taký podnik ani fuka ale štýlom "Yes man" som sa dostal už do kadejakých končín sveta a zažil naozaj spektakulárne situácie, lietal vo vlne ponad Lesotho, kempoval v búrke na Kaukazskom vrchole či naháňal sa so športovcami zvučných mien po Pyrenejách.
Tento podnik určite nebude výnimkou, lebo sa ide, prepytujem, za južný polárny kruh! Znova preč od ľudí, miest a civilizácie, svetelného, elektronického a iného smogu.
Lebo to tak máme radi. Lebo svet je šíri a my ho chceme vidieť a vrcholy, vyrastajúce rovno z mora do výšin opáčiť, kopce prelietať a o všetkom podať správy pri haluškách a pri pive, ukázať svetu že Slováci, to sú junáci súci! Že výziev sa nebojíme....že znovu ponáhaňame Maurera.

Naša cesta povedie cez Draekov prieliv, jedno z najdrsnejších miest na Zemi, čo sa týka vetrov a búrok,  ten chceme preplávať na plachetnici a v Antarktíde odpaniť vrchol a aby toho nebolo málo, zletieť ho na paraglide. Dobrodružstvo ako vyšité a pritom to celé len začína! Spolčili sme sa s kapacitou svetového rangu, Márou Holečkom, to spolu s Mišom a mnou, zaváňa naozaj hustým výpadom...


Tu dole je projekt, ktorý som spísal a čoskoro to roztrúbime do sveta. Preto žiadam Vás, moji drahí čitatelia, priatelia, piloti i lezci, pomôžte. Potrebujeme to zafinancovať, preto sa obzeráme po sponzoroch tejto expedície z ktorej bude aj film a prezentácie na festivaloch. A ak nás boh mora Neptún pustí  tam aj nazad, tým čo poslúchali, donesieme kameň z Antarktídy a niekomu možno aj modré z neba, že Buchtička :)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEVEN VIRGIN SUMMITS
Mladý a známy slovenský horolezec Michal Sabovčík a (ešte mladší) paraglidista Juraj Koreň pripravujú výpravu za južný polárny kruh, ktorá je výnimočná.
Jej cieľom je vystúpiť na panenský vrchol v Antarktíde a zostúpiť nadol pomocou paraglide. Táto expedícia je prvá v rámci projektu SEVEN VIRGIN SUMMITS. Zahŕňa sedem vysokých a panenských vrcholov na siedmych rôznych kontinentoch, na ktoré sa pokúsi Sabovčík a Koreň vystúpiť ako horolezci a zostúpiť pomocou paraglidového krídla.
Táto výzva nemá na svete obdoby a ak sa podarí, budeme prvými Slovákmi a možno aj prvými ľudmi, ktorým sa niečo podobné podarilo. Posunieme hranice horolezectva i paraglidingu k novým, zaujímavejším métam. (to bol Mišov nápad, tieto odpaňovačky!)

Viac na:

https://www.startovac.cz/projekty/seven-virgin-summits-part-one/

Antarktída alebo zastarano Antarktis (z gréckeho ἀνταρκτικός, to je „opak Arktídy, resp. „protiľahlá voči Arktíde“) je najjužnejší svetadiel nachádzajúci sa okolo južného pólu Zeme. Je takmer celá trvalo zaľadnená a zaberá plochu 13,2 mil. km². Obklopujú ju okrajové moria Atlantického oceánu, Tichého a Indického oceánu. Je to najchladnejší svetadiel, má spomedzi všetkých svetadielov najväčšiu priemernú nadmorskú výšku (2280 m n. m.) a najnižšiu priemernú vlhkosť vzduchu. Nemá žiadne stále obyvateľstvo.

Tím:


Michal Sabovčík (30) horský nadšenec a alpinista, venuje sa aj lietaniu, extrémnemu jaskyniarstvu, raftingu, bicyklovaniu a jachtingu.. Narodil sa a žije v Spišskej Novej Vsi. Vďaka tejto výbornej polohe môže vykonávať tieto aktivity v tesnej blízkosti svojho bydliska. Michal je všestranný dobrodruh, má za sebou mnoho vážnych horolezeckých výstupov po celom svete. Posledným z nich bol výstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágiri 8167m. Peter Hámor vďaka tomu zavŕšil korunu Himalájí a Michal hneď na prvý pokus debutoval.

Tým, že Michal liezol náročné výstupy v domácich Tatrách, prešiel hrebeň Tatier, liezol Alpskú trilógiu a v Pakistánskom Karakoráme, má za sebou extrémne náročný prvovýstup na Patagónsky Fitz Roy, ako prvý Slovák stál na Cerro Torre, vyšiel na Africké vrcholy Mount Kenya a Kilimanžáro a podarilo sa mu na prvý pokus vyliezť osemtisícový vrchol Dhaulágiri môžeme povedať, že horolezecky dozrel.





Juraj Koreň (25) profesionálny paraglidista, tandemový a súťažný pilot, venuje sa aj alpinizmu a behu. Narodil sa v Starej Ľubovni a momentálne žije v Banskej Bystrici. Juraj je letecký dobrodruh, má za sebou extrémne súťaže svetového či európskeho formátu a vytvoril niekoľko paraglidistických rekordov doma aj v zahraničí.

Lietal v Alpách, Pyrenejách, expedične v Kaukaze, Dračích horách, Altaji a Himalájach a má skúsenosti z extrémnych situácií počas sólo bivakovacích preletov v týchto vysokých horách. Vzdialenostné rekordy z rodného Slovenska i Himalájí a Kaukazu svedčia o tom, že je pilot všestranný a skúsený. Má za sebou aj mnoho zimných výstupov v Tatrách.

Tieto všetky skúsenosti chceme preniesť do jedného veľkého dobrodružného projektu na svete nevídanom...
SEVEN VIRGIN SUMMITS.





Plán
Prvá časť projektu nás zavedie do Antarktídy. Pomocou 18 metrovej plachetnice sa doplavíme z Ohňovej zeme cez Draekov prieliv na 1300km vzdialený Antarktický poloostrov, kde absolvujeme niekoľko ľahších aklimatizačných výstupov a následne vylezieme panenský vrchol vysoký približne 2000m. Z vrcholu sa pokúsime zletieť pomocou paraglide. Odchádzame 23.12. 2017 a vrátime sa začiatkom februára.
Toto bude počiatkom veľkého projektu SEVEN VIRGIN SUMMITS – sedem panenských vrcholov na siedmych svetadieloch. Tím chce vyliezť na každom svetadieli na jeden panenský vrchol, ktorého sa človek ešte nedotkol. Vrcholom projektu je použitie plachetnice a paraglide. Objavovanie nepoznaného zo zeme, vody aj vzduchu, to je pionierstvo 21. storočia.





Idea
Ideou je nadviazať na slávnu históriu slovenského horolezectva a jeho zviditeľnenie vo svete, dodať mu nový impulz, ktorý aj zostupu pridá extrémnu hodnotu. Objavovať nové vrcholy a prezentovať horolezectvo štýlom prístupným a zaujímavým aj pre masy laickej verejnosti najmä svojou jedinečnosťou.






Prehľad top výstupov
Michal Sabovčík
2008
Alpy - Gran Paradiso, (4061m.) s Ladislavom Pavelkom
Alpy - Matterhorn, Hornliho hrebeň, (4478m.) s Tomášom Šimonovičom
Alpy - Pik Lenina cez Razdelnaju (7134m.) s Jánom Burákom
2009
Tatry - Prvý pokus o Tatranský hrebeň v lete 8 dní s Petrom Bugáňom
2010
Sajany - Peak Zvezdny (2265m.) NP Ergaki južný sibír, prvovýstup - Cesta do neba VI+/A3-4, 600m s Petrom Triščom
2011
Alpy - Prelez troch slávnych najvyšších severných alpských stien v rámci jedného záťahu (17.4. - 2.5.2011) v náročných podmienkach:
Matterhorn (4478m.) Cesta bratov Schmidovcov, TD/ED, 1000 metrov
Eiger (3970m.) Harrer-Heckmair-Kasparek-Vörg, ED2, 1800 m,
Grandes Jorasses (4208m.) Colton-McIntyre, ED3, 1200 m. S Jánom Čechom (Bronzová karabína)
2012
Karakoram - Great Trango - SZ stena, Out of Reality, 8, M7, A3, WI 6, 1500 m, ( 1 - 5. 8. ) (nedolezené na vrchol). Ťažký seriózny prvovýstup, prvý
priestup SZ steny alpským štýlom. S Dodom Kopoldom (Strieborná karabína)
Karakoram - Great Trango (6286m.) klasická cesta s Dodom Kopoldom
2013
Tatry - Centrálny ľad, Galéria Ganku, M7+, WI6+, Prvovýstup a OS prelez ťažkej mixovej línie. s Adamom Kadlečíkom a Ričim Nyékim (Bronzová karabína)
Tatry - Zimný prechod hrebeňa Západných, Vysokých a Belianskych Tatier, (28.2. - 14.3.) nonstop prechod celého masívu bez podpory. S Adamom Kadlečíkom (Strieborná karabína)
Afrika - Mount Kenya – Lenana (4985m.) s R.Sabovčík, T. Papšo, M. Bérešová, R. Kovalčík
Afrika - Kilimandžáro (5895m.) s R.Sabovčík, T. Papšo, M. Bérešová, R. Kovalčík
2014
Najlepší športovec Spiša. (Cena Fair play)
2015
Patagónia, Poincenot, (3002 m.) Whillans-Cochrane 550 m, 70° M4, 5+. S Jánom Smoleňom a Stanom Filkorom
Patagónia, Cerro Torre, (3128 m.) Ragni 600m 90° M4. (Prví Slováci na vrchole) S Jánom Smoleňom a Stanom Filkorom (Čestné uznanie)
Tatry - Zimný Prvovýstup Miško Nezábudka M7/A3 Kačací Mních. S Martin Žumer, Marcic Nejc (Čestné uznanie)
Tatry „Veľke sceny su lem pre veľkych chlopoch”, Rumanov štít SV, Vysoké Tatry, 7 AF, M6+, E4 (Jasper). Zimný Prvovýstup s Martin Krasňanský a Lukáš Abt (Bronzová karabína)
2016
Patagónia, Fitz Roy, 3359m. Franko Argentínska cesta 6b/A1 650m s Jánom Smoleňom
(Čestné uznanie)
Patagónia, Aiguille de la Silla,“Pussy line” (prvovýstup) 6b+ 250m s Jánom Smoleňom
Patagónia, Fitz Roy, 3359m. ( Prvovýstup ), „ASADO“ M8, 7a+, C2. 915m s Jánom Smoleňom (Strieborná karabína)
Tatry “SUPERBITCH” Rumanov štít SV, Vysoké Tatry, 8 E5 (Jasper) Prvovýstup s Martin Krasňanský a Šimon Zentko (Bronzová karabína)
2017
Himaláje, Dhaulághirí 8167m, alpský štýl, výstup s Petrom Hámorom 



Prehľad top úspechov
Juraj Koreň
2011
2. miesto slovenského pohára, kategória Open
1. miesto slovenského pohára, kategória Sport
1. miesto Cross Country, kategória Sport
2013
1. miesto v Slovenskom CC kategória Open,
1. miesto v Slovenskom CC kategória Sport,
1. miesto v Slovenskom CC kategória Tímy
75. miesto v World CC kategoria Open, (súťažilo 5737 pilotov)
65. miesto v World CC kategoria Serial, (súťažilo 5565 pilotov)
34. miesto v World CC kategoria Sport (súťažilo 4610 pilotov)
4. miesto, Majstrovstvá Talianska v Medune
najdlhší plochý a FAI trojuholník v Slovenskom CrossCountry
najdlhší FAI TROJUHOLNÍK na Slovensku (148,34km).
3. miesto v Slovenskom Rankingu
2014
2. miesto v Slovenskom CC kategória Open
3. miesto v Slovenskom CC kategória Sport
2. miesto v Slovenskom CC kategória Tímy
2015
1. miesto miesto v Slovenskom CC kategória Open
1. miesto v Slovenskom CC kategória Sport
1. miesto v Slovenskom CC kategória Tímy
3. miesto, Bulharsko, Transbalkan 2015
najdlhší FAI TROJUHOLNÍK v Slovenskom CC (204km)
2016
1. miesto X-berg challenge, Južná Afrika
Najdlhší let na území Nepálu, (144km)
Najdlhší let na území Gruzínska, (108km)
6. miesto X-pyr 2016, Španielsko-Francúzsko
2017
3. miesto X-berg challenge, Južná Afrika
Najdlhší let na území Nepálu, (151km)
7.miesto Bornes to Fly, Francúzsko
-----------doplniť ročník 2017--------




PARTNERSTVO
V rámci partnerstva pri financovaní expedície môžeme ponúknuť:
branding expedície (generálny partner)
možnosť umiestniť Vaše logo na expedičné oblečenie a paraglide a teda byť viditeľný na všetkých obrazových materiáloch expedície (hlavný partner, generálny partner)
uvedenie Vášho loga na všetkých propagačných materiáloch expedície
uvedenie partnerstva na osobnej web stránke www.michalsabovcik.com, durifuk.blogspot.sk,
na cover FB fan profile
poďakovanie partnerom v PR aktivitách a na expedičných prezentáciách
poskytnutie video a foto materiálu z expedície pre interné komunikačné potreby partnera
možnosť usporiadania privátnych prednášok vrátane foto i video záznamu,
uvedenie partnerstva v rámci plánovaného filmu z expedície
v prípade úspešného dosiahnutia vrcholu vrcholová fotka s Vaším logom
LIVE STORY STREAMING:
možnosť live streamu z expedície cez satelitné pripojenie STORYTELLING (foto, krátke video, krátke vyjadrenie k postupu expedície cez satelitné pripojenie)
možnosť live trackovania aktuálnej polohy v priebehu expedície pomocou gps spot 3 zariadenia




MÉDIÁ
O našich úspechoch boli občania Slovenska informovaní takmer v každom denníku, týždenníku a vybraných špeciálnych mesačníkoch.
Michal pravidelne publikuje do odborných horolezeckých časopisov. 
Veď stačí naše mená zadať do Googlu :)
Krátke videá, trailery a reklamy:
Michal Sabovčík
Malý hrot: https://vimeo.com/52319359
Žiť pre vášeň: https://vimeo.com/108335272
Trasa prechodu: https://vimeo.com/79774745
Stopy na hrebeni: https://vimeo.com/78098909
Zostup zo Žabieho: https://vimeo.com/78151652
Climbing compilation: https://vimeo.com/99585836
Adidas: https://www.youtube.com/watch?v=AcagfvmZa6o
Slovenský raj: https://www.youtube.com/watch?v=0uwp9hXcWok
Where silence speaks: https://www.youtube.com/watch?v=44DCz3zFvaA



Juraj Koreň
https://www.cas.sk/clanok/548098/paraglidista-juraj-pokoril-svetovy-rekord-naraz-preletel-151-kilometrov/
https://myziar.sme.sk/c/20532221/kremnican-si-zaletel-do-nepalu-po-rekord-pozrite-sa-ako-videl-svet-zhora-foto.html
https://dennikn.sk/772941/z-padaka-videl-himalaje-pyreneje-ci-kaukaz-najradsej-ma-tatry-fotogaleria/
http://www.outdoorfilmy.sk/clanky/rozhovor-juraj-koren-zijem-aby-som-lietal-lietam-aby-som-zil/
https://www.redbull.com/sk-sk/juraj-kore-durifuk-hike-and-fly-paragliding


ROZPOČET
LETENKY
PRENÁJOM PLACHTNICE
ĎALŠIE EXPEDIČNÉ VÝDAVKY - MATERIÁL
(sat. tel, predpoveď počasia, filmová technika, etc)
STRIH FILMU
EXPEDIČNÉ POISTENIE
POVOLENIA

CELKOVÉ EXPEDIČNÉ NÁKLADY
cca 20.000 €
Rozpočet je zatiaľ predbežný, niektoré položky sú stále predmetom jednania.


KONTAKTY
Michal Sabovčík
tel. 00421 907 960 503

Juraj Koreň
tel: 00421 948 320 934


ĎAKUJEME ZA POZORNOSŤ A KAŽDÚ PODPORU


1 komentár:

  1. kokos, že "Ďuro ideš do Antarktídy?" :D Mať ja takých kamarátov skáčem meter päťdesiat :)
    Držím palce! :)

    emme-nahorach.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť